Waarschuwingssymbool voor tillen

Veilig tillen = NIET meer tillen!

Als medewerker

Vind je het fijn om zwaar werk te doen? Is zwaar werk doen je hobby? Je kunt dan lekker je energie kwijt in het werk wat je doet. Je hoeft dan niet naar de sportschool om een mooi gespierd uiterlijk te hebben. Iedereen die geen zin heeft om zelf te tillen en hulpmiddelen gebruikt is maar een watje. Het gaat toch lekker snel als je het even gauw zelf doet? Het is toch stom als je een ander erbij nodig hebt en het niet alleen kan optillen? Ben je trots op om meer te kunnen tillen, en sneller dan jouw collega? Vind je het fijn voor de baas als je lekker veel verdiend hebt voor hem door alles snel met de hand te tillen? Is moe zijn van het werk een heerlijk gevoel voor je? Ben je pas tevreden als je moe bent maar voldaan?

Sta je er dan weleens bij stil dat je jouw eigen gezondheid aan het inruilen bent voor deze hobby?

Natuurlijk als je jong bent voelt het goed om lichamelijk bezig te zijn, maar er komt ook een later. Een periode waarin het niet allemaal vanzelf meer gaat als je jouw lichaam in vroeger tijden hebt overbelast. Een lichaam dat voor de meeste werkers als het meezit nog functioneert als je met pensioen gaat, maar doorgaans al wel gewoon is versleten bij normaal lichamelijk werk. Ga je nog verder en doe je dingen die eigenlijk niet moeten, bijvoorbeeld veel te zwaar en te lang tillen, dan is de kans dat je je pensioen werkend haalt nihil. Je valt dan uit met een hernia, versleten gewrichten, of andere narigheid en het tweede deel van je leven is echt niet leuk meer. Geen sport meer en niet meer spelen met je kinderen of kleinkinderen.

Als je nu direct stopt met tillen of zwaar sjouwen en gebruik gaat maken van de middelen die daar voor zijn, dan ziet jouw latere leven er veel leuker uit. Laten die anderen je maar een watje vinden.

Ben je bang voor je baan als je zegt dat je niet meer wil tillen, laat jouw baas dit maar lezen. Ook voor hem is er op deze site te lezen waarom jij die keuze maakt.

Als opdrachtgever

Werk moet zo snel en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Tijd is geld en daar is niet zoveel van. Als er een klus is waar veel bij getild moet worden, is het snel klaar als je dit even door de werkers met de hand laat doen. Hulpmiddelen regelen is lastig, dat kost tijd, en meestal moeten die gehuurd en ergens opgehaald worden. Ze zijn niet altijd beschikbaar, en soms werken ze ook niet goed. De werkers willen de spullen die je beschikbaar stelt niet altijd gebruiken. Je doet uitsluitend de dingen die verplicht zijn, maar als het even kan liever even snel zonder hulpmiddelen. Als je maar een tilhulpmiddel beschikbaar hebt als er getild wordt op de werkplek, hoef je niet bang te zijn voor inspectie, ook al gebruik je hem nooit. Je geeft de werkers aan dit altijd bij de hand te hebben als er iemand komt inspecteren. Mensen zijn immers vervangbaar. Als er eentje door zijn rug is gegaan vraag je gewoon een ander. Er zijn er tenslotte genoeg. Als ze het zware werk dat je hebt niet willen doen, zijn er wel mensen van buiten Nederland die niet zo moeilijk doen en dit werk wel willen aanpakken.

Al die hulpmiddelen en adviezen op Arbo gebied kosten maar een hoop tijd en geld. Je wilt gewoon bezig zijn met jouw eigenlijke werk. Geld verdienen.

Komt dit jou allemaal bekend voor, dan is wat nu volgt wel interessant voor je.

Een werker wil graag zo prettig mogelijk werken. Dan heeft hij hart voor de zaak en presteert meer. Het zware werk dat hij gewend is te doen zal hij met meer plezier doen als er hulpmiddelen beschikbaar zijn die hem ontlasten. Met een goede stimulatie zal hij ze ook werkelijk gaan gebruiken. De productie zal in veel gevallen enorm omhoog gaan, omdat vermoeidheid geen rol meer speelt. Meerdere dagen achter elkaar 'zwaar' werk doen is dan geen probleem meer. Klussen kunnen met de juiste hulpmiddelen door iemand alleen worden gedaan in plaats van met z'n tweeën of meer. Dit levert een aardige besparing op. Ook voorkom je zo die vervelende boetes.

Als er minder mensen door overbelasting uitvallen is er een beter rendement van jouw dure arbeidskrachten. Ziekteverzuim wordt zo voorkomen en ook de kosten, die de maatschappij aan de ondernemer doorberekend via premies, daalt. Mensen die met plezier werken zijn betrokken bij het bedrijf en geven ook een prettige werksfeer, en dat 'voelt' de klant.

Naar buiten toe is het belangrijk dat door goede arbeidsomstandigheden de onderneming meer maatschappelijk verantwoord bezig is. In deze tijd een belangrijke factor bij het gunnen van opdrachten.

Hebben jouw werkers moeite met het gaan gebruiken van de juiste hulpmiddelen, dan kun je ze wijzen op deze site. En het allerbelangrijkste: schaf hulpmiddelen aan en gebruik ze zelf ook!

Het komt veel voor, dat in bedrijven het personeel 'gepusht' wordt om veilig te werken, maar dat de baas het wel even met de hand doet.

Als particulier

Een wasmachine, een paar tegels, een tas met boodschappen, een paar kratjes bier, we tillen het allemaal weleens. Soms met een paar man, maar ook vaak alleen. Het is een doodnormale zaak vinden we. We denken er niet bij na.

Bijna iedereen is weleens met pijn in de rug opgezadeld geweest en toch blijven we tillen en sjouwen. Als je een keer je vinger brand aan een kaars weet je dat je dat niet meer moet doen. We waarschuwen elkaar er voor. En bij tillen vinden we het normaal dat je dat gewoon in een volgende situatie weer opnieuw doet. Ook zijn we gepikeerd en vinden het asociaal als iemand je niet wil helpen met iets zwaars tillen.

We vinden het ook normaal dat je op je werk dit soort zware arbeid niet doet. De baas moet maar hulpmiddelen hebben of hij moet er maar iemand voor inhuren. Zodra we thuis zijn stopt deze visie en doen we het gewoon zelf.

We beseffen niet dat de impact op ons leven van het tillen zo enorm kan zijn. Eén keer door je rug gaan kan de rest van je leven bepalen. Vaak tillen (bukken is ook tillen) ook al is het niet zwaar geeft een enorme lichaamsslijtage. Het tweede deel van je leven kan dan ontzettend onplezierig worden. Normaal sporten en spelen met je kinderen of kleinkinderen is er vaak niet meer bij.

Om dit te voorkomen zou je alle tilwerkzaamheden moeten zien te mijden. Het gebruik van hulpmiddelen is voor de particulier vaak te duur en te omslachtig. Het beste is het dan uitbesteden aan professionals die met de juiste middelen werken. In ieder geval niet meer aan huisgenoten of de buurman vragen om te helpen. Boodschappen thuis laten bezorgen, een wasmachine door een professional met hulpmiddelen laten plaatsen, een tilapparaat huren bij klussen, zorgt er voor dat je een leuk leven houdt.